Ce este cu OMS

Ce e si cum este organizata OMS:

OMS a fost creată de statele membre ONU.
Există o Constituție a OMS. Această Constituție a fost adoptată de Conferința Internațională a Sănătății, care a avut loc la New York, la 19 iunie-22 iulie 1946, semnată la 22 iulie 1946 de reprezentanții a 61 de state și a intrat în vigoare la 7 aprilie 1948. Ulterior, au fost adoptate mai multe amendamente la această Constituție, în cadrul celei de-a douăzeci și șasea, douăzeci și nouă, treizeci și nouă și cincizeci și unu Adunări Mondiale a Sănătății (rezoluțiile WHA26.37, WHA29.38, WHA39.6 și WHA39.6 și WHA51.23) au intrat în vigoare la 3 februarie 1977, 20 ianuarie 1984, 11 iulie 1994 și 15 septembrie 2005 respectiv. Textul integral al formei actuale a Constituției OMS o găsiți accesând link-ul: https://apps.who.int/gb/bd/pdf_files/BD_49th-en.pdf#page=6 .

Pe scurt, statele membre ONU au adoptat Constituția OMS, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, declarând că ”următoarele principii sunt fundamentale pentru fericirea, relațiile armonioase și securitatea tuturor popoarelor:
Sănătatea este o stare de deplină bunăstare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității.
Bucuria de a se bucura de cel mai înalt nivel de sănătate pe care îl poate atinge este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane, fără deosebire de rasă, religie, convingeri politice, condiție economică sau socială.
Sănătatea tuturor popoarelor este fundamentală pentru realizarea păcii și a securității și depinde de cea mai deplină cooperare a indivizilor și a statelor.
Realizările oricărui stat în domeniul promovării și protejării sănătății sunt valoroase pentru toți.
Dezvoltarea inegală în diferitele țări în ceea ce privește promovarea sănătății și a controlului bolilor, în special a celor transmisibile, este un pericol comun.
Dezvoltarea sănătoasă a copilului este de o importanță fundamentală; capacitatea de a trăi armonios într-un mediu total în schimbare este esențială pentru o astfel de dezvoltare.
Extinderea către toate popoarele a beneficiilor medicale, psihologice și psihologice și a cunoștințelor conexe este esențială pentru a obține o sănătate cât mai deplină.
O opinie informată și o cooperare activă din partea publicului sunt de cea mai mare importanță pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației.
Guvernele au o responsabilitate față de sănătatea popoarelor lor, care poate fi îndeplinită numai prin asigurarea unor măsuri sanitare și sociale adecvate.”

Din păcate, în timpul pandemiei Covid-19 am constatat că parte din principiile care au stat la baza creării OMS au fost ignorate.

Potrivit Constituției OMS:

– Obiectivul OMS este atingerea de către toate popoarele a celui mai înalt nivel de sănătate (art. 1);

– Pentru atingerea obiectivului, conform art. 2, printre atribuțiile OMS se regăsesc:
(a) de a acționa ca autoritate de îndrumare și de coordonare privind activitatea internațională în domeniul sănătății;
(c) să asiste guvernele, la cerere, în consolidarea serviciilor de sănătate;
(d) să furnizeze asistență tehnică adecvată și, în situații de urgență, ajutorul necesar, la cererea sau cu acceptul guvernelor;
(k) să propună convenții, acorduri și regulamente și să facă recomandări cu privire la problemele internaționale de sănătate și să îndeplinească orice sarcini care pot fi atribuite astfel Organizației și care sunt în concordanță cu obiectivul acesteia;

– Organele OMS sunt: Adunarea Mondială a Sănătății, Consiliul executiv, Secretariatul;

– Adunarea Mondială a Sănătății:

i) este compusă din delegați reprezentând statele membre ale OMS. Fiecare stat membru este reprezentat de cel mult 3 delegați, dintre care unul este desemnat ca delegat principal, iar ei ar trebui să fie aleși dintre persoanele cele mai calificate prin competența lor tehnică în domeniul sănătății, de preferință reprezentanți ai autorității naționale de sănătate a statului membru;
ii) are competența de a adopta convenții sau acorduri cu privire la orice chestiune care ține de competența Organizației. Este necesar un vot de două treimi din Adunarea Sănătății pentru adoptarea unor astfel de convenții sau acorduri, care intră în vigoare pentru fiecare membru în momentul în care sunt acceptate de către acesta în conformitate cu dispozițiile sale constituționale.
iii) Fiecare Membru se angajează ca, în termen de optsprezece luni de la data de adoptarea de către Adunarea Sănătății a unei convenții sau a unui acord, va lua măsuri cu privire la acceptarea convenției sau acordului respectiv. Fiecare Membru notifică Directorul General cu privire la măsurile luate, iar dacă nu acceptă convenția sau acordul în termenul stabilit, va furniza o declarație privind motivele neacceptării. În caz de acceptare, fiecare Membru este de acord să prezinte un raport anual Directorului General în conformitate cu capitolul XIV.
iv) Adunarea Sănătății are autoritatea de a adopta reglementări privind:
(a) cerințele sanitare și de carantină și alte proceduri menite să a preveni răspândirea internațională a bolilor;
(b) nomenclatoarele în ceea ce privește bolile, cauzele de deces și populația practicile de sănătate publică;
(c) standarde în ceea ce privește procedurile de diagnosticare pentru uz internațional;
(d) standarde în ceea ce privește siguranța, puritatea și potența produselor biologice, farmaceutice și a produselor similare care fac obiectul comerțului internațional;
(e) publicitatea și etichetarea produselor biologice, farmaceutice și a produselor similare care fac obiectul comerțului internațional.
Aceste regulament intră în vigoare pentru toate statele membre OMS, după ce au fost notificate în mod corespunzător cu privire la adoptarea lor de către Adunarea Mondială a Sănătății, cu excepția statelor membre care notifică Directorul General cu privire la respingerea sau rezervele în termenul prevăzut în notificare.
v) Adunarea Mondială a Sănătății are autoritatea de a face recomandări către toate statele membre cu privire la orice chestiune care ține de competența OMS.

Mai multe documente referitoare la modalitatea de organizare și funcționare a OMS găsiți accesând link-ul: https://apps.who.int/gb/bd/

În prezent, OMS are 194 state membre. Liechtenstein și Sfântul Scaun sunt state părți la RSI, dar nu sunt state membre ale OMS.
Pentru ca o convenție/acord/modificare să fie votată de adunare este necesar votul a 2/3 din cele 194 state, adică votul a 130 state (64 state membre să voteze împotrivă).

În 27 may – 01 iunie 2024 este cea de a 77-1 Adunare Mondiala a Sanatatii și au multe pe ordinea de zi: si tratat pandemic si modificarea Regulamentului Sanitar international.
Pagina dedicata acestei adunari: https://apps.who.int/gb/e/e_wha77.html?

Voi scrie despre Tratatul Pandemic si modificarile la Regulamentul Sanitar International după ce vor posta forma care se supune aprobării adunarii (vor fi documentele 77/9 și 77/10 in documentele adunarii)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *